Wat is overlast


Overlast is een breed begrip wat door iedereen anders wordt opgevat. Wat voor de een als normale geluiden wordt gezien, vindt de ander hinderlijk en vat het op als overlast.
Vooral mensen die woonachtig zijn in een flatgebouw horen veel leefgeluiden van naaste buren, zoals bijvoorbeeld het doortrekken van het toilet, voetstappen of het geluid van deuren die gesloten worden. De geluiden kunnen doordringen naar andere woningen in de flat. Dit is meestal het geval bij de oudere flatgebouwen, tegenwoordig wordt er isolatiemateriaal of beter isolatiemateriaal aangebracht tussen de muren, plafond en vloer van flatgebouwen. Leefgeluiden van naaste buren zijn dan nagenoeg niet meer te horen.

Wanneer je in een wat oudere woning gaat wonen waar de isolatie niet genoeg is om de meeste leefgeluiden te dempen, moet je rekening houden met elkaar en het een en ander tolereren van elkaar.
Er kan van de verhuurder in de meeste gevallen niet verwacht worden dat de woning op die wijze wordt aangepast dat deze minder gehorig wordt. Dit is alleen het geval wanneer de gehorigheid berust op een constructiefout van de woning.

Normale leefgeluiden


Onder normale leefgeluiden worden de geluiden die overdag gemaakt worden door buurtbewoners. Deze leefgeluiden worden voor de ene persoon als hinderlijk ervaren en door de andere persoon heel normaal bevonden. 
Wij zullen nu een aantal voorbeelden noemen van normale leefgeluiden. Spelende kinderen, doorspoelen van het toilet, dichtdoen van deuren, boren of zagen overdag, schuiven van stoelen of ander meubilair.
Uiteraard zijn er mogelijkheden om het overlast wat sommige mensen van normale leefgeluiden ondervinden te verminderen. Opties zijn vilten stukjes bevestigen onder meubilair, rubberen strips tussen de deuren, in huis pantoffels dragen, meubilair en laminaat niet tegen de muur aan plaatsen. Een goede geluidsisolerende ondervloer plaatsen met daarop zachte vloerbedekking vermindert ook veel doorlating van geluid.

Buren weten van zichzelf vaak niet dat zij overmatig harde leefgeluiden produceren. Daarom is met uw buren in gesprek gaan een goede eerste stap. Geef dan op een nette en rustige manier aan waar je last van hebt. De buren horen misschien ook wel leefgeluiden van uw kant, waar dan over gesproken kan worden. Vervolgens kunt u wellicht samen met de buren tot een goede oplossing komen.

Juridische stappen


Leefgeluiden van buren zijn normaal en je kunt buren dan ook geen verplichting op leggen om geen geluid te produceren. Uiteraard is het wel zo dat leefgeluiden beperkt moeten worden tot het minimum, zodat de overlast zo minimaal mogelijk is. Indien er sprake is van leefgeluiden welke door de meeste mensen als overlast zou worden ervaren kan het voordelig zijn om juridische stappen te ondernemen. Voor juridisch advies, neem contact op met de advocaat voor huurrecht. De advocaat voor huurrecht kan u voorzien van een goed juridisch advies en u ondersteunen bij de juridische zaak. Het kan voorkomen dat u geluidsoverlast ondervindt van uw buren, maar wanneer deze niet verwijtbaar is aan de buren is er helaas niets juridisch aan te doen, in gesprek gaan met uw buren of buurtbemiddeling aanvragen is een goede eerste optie.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 75

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op