Reden koopwoning verhuren

U heeft een koopwoning maar u gaat een jaar of langer op vakantie of u heeft inmiddels een andere woning en krijgt uw oude woning nog niet verkocht? 

Dan bestaat er de optie om uw woning tijdelijk of voor langere tijd te verhuren. U mag niet zelf uw woning zomaar te huur zetten, hiervoor heeft u toestemming nodig van de bank waarbij uw hypotheek is afgesloten. 

Indien u denkt recht te hebben op het verhuren van uw koopwoning maar u krijgt geen toestemming hiervoor van uw bank dan kunt u contact opnemen met de advocaat voor huurrecht. U kunt bij de advocaat voor huurrecht goede adviezen krijgen over de rechten die u heeft.

Koopwoning langdurend verhuren

In verband met huurbeschermingsregels is het niet vanzelfsprekend dat uw hypotheekbank toestemming zal geven om uw woning voor langere tijd te verhuren. De reden van afwijzing zou kunnen zijn dat een verhuurde koopwoning minder opbrengt dan de verkoop van een woning. 

Koopwoning kortdurend verhuren

Wilt u uw koopwoning tijdelijk verhuren dan is de kans groter dat de bank waar uw hypotheek is afgesloten wel toestemming geeft. Dit wordt dan gezien als verhuren te overbrugging en dit valt onder de leegstandwet. Bij een korte tijd verhuren van een koopwoning, dus ter overbrugging, worden de regels van de huurbescherming niet gebruikt. Indien de woning verkocht wordt zijn er geen huurders meer in de woning, dit zal dus geen belemmering zijn voor de verkoop. Een koopwoning verhuren ter overbrugging naar een andere woning geeft de hypotheekbank ook een vorm van zekerheid. De hypotheek blijft beter betaalbaar omdat er inkomen is vanuit de tijdelijke huurders.

De bank zal bepaalde vragen stellen om de koopwoning voor korte tijd te verhuren. Duidelijk zal moeten worden wat de lengte van de huurperiode zal worden, de huurperiode moet minimaal de tijd zijn hoelang uw woning al te koop heeft gestaan. De hoogte van de huur moet een goede balans hebben ten opzichte van het hypotheekbedrag wat u nog heeft openstaan bij de bank. 

Bent u van plan om uw koopwoning kortdurend te gaan verhuren ga dan een gesprek aan met de bank waar u uw hypotheek heeft lopen en laat u goed informeren over de voor- en de nadelen.

Koopwoning verhuren, hoe werkt dat?

Een koopwoning verhuren is makkelijker gezegd dan gedaan, hoe regel je nou zoiets en waar moet je aan denken? Dat gaan wij uitleggen. Het gaat hier om een koopwoning verhuren voor korte tijd.

Een koopwoning verhuren verloopt via een bepaalde procedure, dit zelf uitzoeken kan een hele klus zijn. Een goed tip is om een bemiddelingsbureau in te schakelen welke speciaal gericht is op de verhuur van koopwoningen ter overbrugging.

Ter voorkoming van tijdelijke leegstand van de woning bestaat er de leegstandwet. Indien u aangeeft bij de bank waar uw hypotheek loopt dat u de koopwoning graag wilt verhuren op basis van die wet zal u eerder toestemming krijgen om te gaan verhuren.

Let op dat er een grote kans is dat de verzekering voor de woning aangepast moet worden in verband met het verhuren.

Stel een overzichtelijke huurovereenkomst op welke voldoet aan de eisen die daarvoor gelden. U kunt een modelhuurcontract vinden op diverse websites. Het bemiddelingsbureau kan u hierbij ondersteunen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 75

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op