Huurprijzen

De huurprijs van sociale huurwoningen stijgt ieder jaar. Dit gebeurt jaarlijks op 1 juli.
Het ene jaar stijgt de huur meer dan het andere jaar. De overheid bepaalt met hoeveel procent de huurprijs zal stijgen.

De maximale huurprijs mag niet overschreden worden. Per woning verschilt de maximale huurprijs. De bepaling gaat via een puntenstelsel welke rekening houdt met de waarde van de woning. De woningbouworganisatie kan u vertellen wat de maximale huurprijs is maar op diverse websites kunt u ook zelf een huurprijscheck doen.

Jaarlijks stijgt dus de huurprijs, maar dit wordt wel gehandhaafd door regels vanuit de overheid.

Bepaling huurverhoging

De huurprijzen stijgen ieder jaar, maar waar wordt dit nou op gebaseerd? De hoogte van de huurprijzen wordt bepaald aan de hand van het huishoudinkomen. Het jaarlijkse inkomen van de bewoners van een sociale- huurwoning. Aan de hand van de bij elkaar opgetelde inkomens wordt allereerst gekeken vanuit welke categorie berekend moet worden. Dit wordt ook wel een inkomenstoets genoemd.
De categorie├źn zijn; beneden modaal, modaal en boven modaal. De maximum inkomens per categorie wijzigen ieder jaar. De exacte getallen zijn op het internet te vinden, bijvoorbeeld op de website van de Rijksoverheid.

Huurprijs besluitvorming

Er gaat een hele procedure vooraf aan de jaarlijkse huurverhoging. De huurprijs mag eenmaal per jaar verhoogd worden op een vaste datum. Een uitzondering is uitgevoerd woningverbetering, dit is niet hetzelfde als gewoon onderhoud van de woning. Woningverbetering leidt tot meer woongenot, bijvoorbeeld het aanbrengen van dubbel glas of isolatie.

Zoals eerder aangegeven mag de huurverhoging niet boven de maximale huurprijs uitkomen.

De huurverhoging moet aan de huurder door de verhuurder schriftelijk aangekondigd worden en deze brief moet minstens twee maanden voorafgaand aan de huurverhoging door de huurder of huurders zijn ontvangen.

Bezwaar maken huurprijs

Indien u het niet eens bent met de huurverhoging kunt u allereerst een schriftelijk bezwaarschrift sturen aan de verhuurder. Dit moet u doen voordat de nieuwe huurprijs ingaat.
Indien u niet samen met uw verhuurder tot een overeenkomst kunt komen kunt u ervoor kiezen om juridische stappen te ondernemen en contact op te nemen met de advocaat voor huurrecht.
De advocaat kan u voorzien van juridisch advies waar u mee verder kunt.

Gegronde redenen voor bezwaar tegen de huurverhoging zijn bijvoorbeeld dat de huurprijs al eens verhoogd is in hetzelfde jaar. De huurprijs teveel is verhoogt, boven de maximale huurprijs. De huurprijs is niet op tijd schriftelijk aangekondigd door de verhuurder.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 75

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op