Steeds meer mensen kiezen ervoor om te gaan huren. In de onzekere tijden van tegenwoordig wordt het steeds lastiger om een huis te verkopen en ookal zijn de huizen op het moment redelijk goedkoop, vele mensen durven het risico niet te lopen om straks met een huis te zitten wat ze niet kwijt kunnen en kiezen er daarom voor om te gaan huren.
Wanneer je gaat huren, is het heel belangrijk om van te voren goed om de hoogte te zijn van je rechten en je plichten voordat je een huurovereenkomst gaat tekenen. De huurovereenkomst behoedt je voor latere problemen, zorg er dus ook voor dat je weet wat er in staat.

Inhoud huurcontract

In de huurovereenkomst staan de rechten en de plichten van de huurder en de verhuurder vermeldt. Deze gaan bijvoorbeeld over eventuele schade die ontstaat en wie dat die moet oplossen, de manier waarop het pand opgeleverd wordt, de huurprijs en de manier waarop de huur betaald moet worden.
In de huurovereenkomst staat de naam van de huurder en de verhuurder vermeld, samen met de contactgegevens. Tevens bevat de huurovereenkomst afspraken over het contract en de datum waarop de huurprijs eventueel verhoogd gaat worden. Als laatste is het zeer belangrijk om te weten dat een huurovereenkomst alleen geldig is met een handtekening van zowel de huurder als de verhuurder.

Huurcommissie

Als huurder heb je de mogelijkheid om je huurcontract te laten nakijken bij de Huurcommissie. De Huurcommissie bepaalt dan of dat de huurprijs redelijk is. Ze mogen de huurprijs niet verhogen, hij kan alleen maar hetzelfde blijven of zelfs naar beneden gaan. Je kunt je huurcontract alleen laten nakijken binnen 6 maanden nadat je een pand hebt gehuurd.
De maximale huurprijs van een pand wordt berekend aan de hand van een puntensysteem. Dit puntensysteem wordt bepaald aan de hand van de voorzieningen die de woning heeft, daarnaast wordt er ook gekeken naar de grootte van de woning. Bij elke aantal punten hoort een bepaalde huurprijs.

Opzeggen

Over het algemeen gaat het opzeggen van de huurovereenkomst voor iedereen hetzelfde. Wanneer het afwijkt van de normale regels, wordt dit in de huurovereenkomst opgenomen. Voor het opzeggen van de huur, moet de huurder zich houden aan het opzegtermijn. Het opzegtermijn is minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden. Tevens moet de huur schriftelijk opgezegd worden, je bent niet verplicht om een reden op te geven. Wanneer je vast zit aan een contract voor een bepaalde tijd, kun je je contract niet zomaar opzeggen. Je moet de tijd afwachten die op het contract staat of de verhuurder moet instemmen met het opzeggen van de huur.

Het opzeggen door de verhuurder

Ook de verhuurder kan de huurovereenkomst opzeggen. Dit moet hij minimaal 3 maanden van te voren doen en voor ieder jaar dat de huurders er wonen, komt daar een maand bij. De huur moet per aangetekende brief opgezegd worden en daarbij moet er, in tegenstelling tot het opzeggen door de huurder, een reden gegeven worden. De verhuurder moet in zijn brief om een akkoord van de huurders vragen dat binnen 6 weken gegeven moet worden. De huurovereenkomst is pas opgezegd als alle huurders ermee instemmen. Doen ze dit niet, dan heb je de mogelijkheid om naar de rechter te stappen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 75

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op