Huurprijs samenstelling


Wanneer u in een huurhuis woont krijgt u te maken met het begrip “servicekosten”. Servicekosten zijn opgenomen in de huurprijs. De huurprijs bestaat namelijk uit 2 onderdelen, de kale huurprijs en de servicekosten, door middel van deze combinatie komt de huurprijs tot stand.

Wat zijn servicekosten?


In dit artikel gaan wij het hebben over servicekosten. Maar wat zijn servicekosten nou eigenlijk? Wij gaan dit uitleggen.
Servicekosten maakt samen met de kale huurprijs de uiteindelijke huurprijs. Servicekosten zijn kosten die bijvoorbeeld gemaakt worden door het gebruik van gas, water en elektra. Deze kosten kunnen verdeelt worden over meerdere bewoners van bijvoorbeeld een flat of woonblok. De kosten voor water en elektra kunnen ook gemaakt worden bij het schoonmaken van een galerij van een flat of een trappenhuis. Elke bewoner van de bijbehorende flat of het bijbehorende woonblok betaald een gedeelte mee in de vorm van servicekosten, vaak zijn deze kosten zeer laag.
Een bepaald gedeelte van de servicekosten komt ook tot stand door middel van de kosten voor administratie, ongeveer 5 procent van de servicekosten zijn administratiekosten.
Wanneer de woning gemeubileerd of gestoffeerd wordt opgeleverd kunnen ook hiervoor jaarlijks servicekosten in rekening worden gebracht.

Correctie servicekosten


Indien de verhuurder de hoogte van de servicekosten wil aanpassen is dat mogelijk wanneer de verhuurder hier toestemming voor heeft van meerdere huurders. Het grootste gedeelte van de huurders moet het eens zijn met het voorstel om de servicekosten te verhogen. De verhuurder moet uiteraard met goede redenen komen om de servicekosten te willen verhogen.
Wanneer je het als minderheid van de huurders niet eens bent met de verhoging van de servicekosten kun je in bezwaar gaan bij de huurcommissie. Kom je er ook op die manier niet uit neem dan contact op met de advocaat voor huurrecht. De advocaat voor huurrecht kan je voorzien van een goed juridisch advies.

Wetenswaardigheden over servicekosten


Indien de huurprijs voor een woning wordt vermeld als zijnde “all-in-one” of “inclusief” dan kun je er vanuit gaan dat de servicekosten al zitten inbegrepen bij de huurprijs welke vermeld wordt.
Wanneer je op de een of andere manier teveel servicekosten betaald en de verhuurder is hiervan op de hoogte dan is hij of zij verplicht om het door de huurder teveel betaalde aan servicekosten terug te betalen.
De servicekosten moeten de kosten dekken die gemaakt worden. Er mag geen winst gemaakt worden.
Heb je vragen over de hoogte van de servicekosten en hoe dit bedrag precies tot stand is gekomen? Neem dan contact op met je verhuurder. De verhuurder kan uitleggen hoe de servicekosten gebruikt worden.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 75

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op