Wat te doen bij achterstallig onderhoud?

Achterstallig onderhoud van de woning is het niet onderhouden met daarbij het gevolg dat er om die reden schade ontstaan is. Het herstellen is een langdurende klus waarbij de schade niet volledig hersteld kan worden dan wanneer er gelijk actie ondernomen was, het kan dan beter in zijn geheel vervangen worden. Ook is het herstel vaak niet goedkoop.

Iedere woning heeft onderhoud nodig. Zo moet hout van bijvoorbeeld kozijnen eens in de tijd onderhouden worden door schilderwerk. Indien die onderhoudswerkzaamheden niet uitgevoerd worden kan het hout uiteindelijk gaan rotten.
Door achterstallig onderhoud is er schade ontstaan welke voorkomen had kunnen worden. Reparaties als gevolg van achterstallig onderhoud zijn kostbaarder dan wanneer er tijdig onderhoud gepleegd is. Vaak is vervangen de enigste optie in plaats van repareren. Soms kunnen er zoveel werkzaamheden in een woning plaatsvinden dat de bewoner tijdelijk niet in de woning kan zijn of veel overlast heeft. Tijdig onderhoud plegen is dus zeer belangrijk.


Woninginspectie

Achterstand in onderhouden en achterstallig onderhoud is niet hetzelfde, het verschil is dat een achterstand in onderhoud meestal nog opgelost kan worden met een reparatie. Een achterstand in het onderhouden van een woning kunnen door middel van een inspectie gemeten worden. Er wordt daarbij gekeken naar de staat waarin de woning verkeert. Door deze inspectie kan voorspeld worden wanneer de achterstand in onderhoud opgelost moet zijn voordat deze overgaat in achterstallig onderhoud.


Verhuurder reageert niet?

Wanneer je als huurder meerdere keren aan de verhuurder hebt aangegeven dat de woning gebreken begint te vertonen en de verhuurder reageert hier niet op door met een oplossing te komen door middel van onderhoud of reparaties, ga dan verder met de volgende stap. Contact opnemen met de Huurcommissie en te vragen om huurverlaging in verband met achterstallig onderhoud. Een andere optie is om de huur tijdelijk niet te betalen aan de verhuurder.
Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de advocaat voor huurrecht. De advocaat voor huurrecht kan u voorzien van een goed juridisch advies en juridische ondersteuning bieden bij de ontstane situatie.


Welke actie bij geen reactie?

Allereerst de onderhoudsgebreken melden bij de verhuurder, dat is een eerste stap. Belangrijk is dat u de brief ook voor uzelf opslaat.
De verhuurder heeft na ontvangen van de melding onderhoudsgebreken zes weken de tijd om te reageren op de brief in de vorm van het uitvoeren van door achterstallig onderhoud ontstane gebreken/schade aan de woning.

Wanneer de verhuurder niet binnen zes weken na ontvangst van de melding onderhoudsgebreken gereageerd heeft dan kunt u verder gaan met de volgende stap. Contact opnemen met de Huurcommissie en vragen naar tijdelijke huurverlaging tot de reparaties zijn voltooid.

Ook kunt u ervoor kiezen om de huur tijdelijk niet meer te betalen aan de verhuurder. Stel de verhuurder hiervan wel op de hoogte door middel van een brief en verwijs in de brief naar artikel 6.262 van het Burgerlijk wetboek. Wanneer het onderhoud aan de woning voltooid is dan betaald u weer huur. U betaald dan ook de niet voldane huur met terugwerkende kracht terug aan de verhuurder.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 75

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op